Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel
i Zdroj: MSI
Článek Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel

Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel

David Jiránek

David Jiránek

25. 1. 2024 12:00

Na bezdrátu se dá už v klidu hrát, pokud máte dobrý základ v podobě routeru a přijímače. V dnešním testu se netradičně podíváme na druhé zmíněné. MSI totiž nabízí USB přijímač s podporou rychlého Wi-Fi 6E.

Reklama

Gigabitová přípojka, ale stahujete sotva poloviční rychlostí? I to byl můj případ, když jsem z šuplíku vytáhl starší, avšak v té době prémiový ultrabook, který jsem si před pár lety pořizoval do školy. Sice to plnokrevní herní stroj není a využíváme ho “na střídačku” všichni v rodině, avšak dedikovanou grafiku má a takové Diablo 4 mu nedělá problémy. Jenže po rychlém testu rychlosti internetu jsem se trochu vyděsil, integrovaná Wi-Fi 5 ukázala rychlost 380 Mb/s download a 48 Mb/s upload. Na kabelu přitom jedu bez problémů skoro trojnásobkem rychlosti. To bych na stažení Diabla 4 o velikosti 90 GB čekal docela dlouho vzhledem k maximální rychlosti v domácnosti. V tu chvíli jsem už ale rozbaloval z krabice novinku od MSI a doufal, že brzy bude lépe.

MSI AXE5400 Wi-Fi USB Adapter

MSI AXE5400 se nachází v elegantní černé krabičce, kde najdeme samotné zařízení o rozměrech většího flash disku, stojánek a prodlužovací kabel.

Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel
i Zdroj: Hrej.cz

Hned na první pohled jde znát, že máte v ruce příslušenství pro hráče. Černý exteriér s ostrými hranami a důraz na geometrii propůjčuje celé soustavě osobitý vzhled. Moc RGB světýlek zde naštěstí nehledejte. Pouze jednu diodu indikující stav.

Celý adaptér je rozdělený na dvě části. V té spodní se nejspíše skrývá veškerá elektronika a čipy, v druhé pak anténní soustava, kterou lze vyklopit pro lepší příjem. K dispozici jsou vám dvě polohy, kde lze anténu zaseknout. Celkem volný pant ale neměl problém s nastavením i do dalších úhlů.

Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel
i Zdroj: Hrej.cz

Stojánek s prodlužovacím kabelem využijete spíše u počítače. Zapojit přijímač můžete třeba do zadního USB portu a anténu vyvést nad stůl nebo kamkoliv, kde bude trochu lepší signál. Zároveň tento USB port bere méně místa, jak samotná anténa, která je u konektoru celkem široká.

Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel
i Zdroj: Hrej.cz

Důležitou specifikací adaptéru je využití USB 3.2 Gen 1. Starší USB 2.0, které bylo hojně využívané u pomalejších přijímačů, má horní hranici rychlosti okolo 480 Mb/s. Tím pádem byste kapacit adaptéru nevyužili na maximum. Osazené USB 3.2 Gen 1 už dává slušných 5 Gb/s.

Specifikace
i Zdroj: MSI
Specifikace

Implementace rychlého Wi-Fi 6E má menší háček. Abyste zachytili 6GHz signál pomocí adaptéru, musíte mít nejnovější Windows 11. Funkčnost ovšem zůstává zachována i při spuštění na Windows 10 nebo po připojení do pomalejších USB. Jen v těchto případech nevyužijete plný potenciál.

Velkou výhodou adaptéru od MSI je plug-and-play. Ovladače jsou přímo na zařízení a po prvním připojení je během pár sekund nainstalujete. Nemusíte vůbec nic stahovat ani složitě nastavovat. To můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti.

Jediná komplikace může nastat v zařízení, které už integrovaný Wi-Fi přijímač má. V tu chvíli je záhodné ho vypnout, abyste měli jistotu, že využíváte externí.

Wi-Fi standardy

Uznávám, že jsem naposledy viděl USB Wi-Fi adaptér hodně dávno, snad při rozšíření Wi-Fi v noteboocích tak 15-20 let zpátky. V tu dobu se k řadě modelů tahle drobnost přikupovala, abyste měli vůbec nějaké bezdrátové připojení. Doba se ale posunula a s ní i standardy. Mezi Wi-Fi 5, 6 a 6E je pořádný skok. Nenechte se zmást, i rozdíl mezi 6 a 6E je velký i přes stejnou číslovku. Éčková varianta totiž využívá pásmo 6 GHz, které nabízí větší šířku přenosu dat a vyšší rychlosti.

Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel
i Zdroj: Wikipedia

Přechod z Wi-Fi 5 na Wi-Fi 6E byl i mnou testovaný případ a jak se ukázalo, rychlosti se mohou znatelně lišit i při upgradu jednoho z obou konců zařízení pro bezdrátový přenos.

Testy rychlosti

Na test rychlosti jsem si vzal Dell XPS 15 9570, což je sice už starší notebook, avšak ve své době šlo o prémiový kus, který na domácí užívání ještě pár let postačí. Kontrolním zdrojem Wi-Fi signálu byl “vše v jednom” modem a router Vodafone Station a MSI router AXE6600 s podporou Wi-Fi 6E a tří pásem.

Nejdříve jsem zkusil Wi-Fi 5 v notebooku v kombinaci s routerem Vodafone Station. Zde jsem naměřil 380 Mb/s download a 48 Mb/s upload. Tedy asi třetinovou rychlost oproti tomu, co si na download platím. Na obecné brouzdání na netu to rozhodně stačí, ale třeba stahování větších souborů už by se protáhlo.

Po zapojení USB adaptéru jsem rychlosti vytáhl na 566 / 48 Mb/s a šlo tedy o razantní zlepšení o 180 Mb/s. Upload je omezený na 50 Mb/s, tudíž tam jsem zlepšení ani nečekal. Tenhle test dokázal, že i na Wi-Fi 5 máte se zabudovanou anténou v notebooku rezervu a USB přijímač dokáže rychlosti vytáhnout nahoru.

Poslední test rychlosti byl na plnohodnotné Wi-Fi 6E v rámci přijímače i routeru od MSI. Zde jsem dosáhl na 946 Mb/s při stahování a 50 Mb/s uploadu. Nejen, že se download přibližoval maximální rychlosti, dokonce předčil připojení přes kabel o pár megabitů. Také upload se lehce zlepšil a dosáhl maxima.

Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel
i Zdroj: Hrej.cz

Aby byla Wi-Fi při testu rychlejší, než kabel, se mi stalo prvně. Samozřejmě je zde při takových rychlostech řada proměnných. Například využití sítě v domácnosti, využití serverů a jejich dostupnost a podobně. Zde už se opravdu pohybujeme na hraně. Jenže při rychlosti přes 900 Mb/s vám je nějakých ±20 Mb/s celkem jedno. Jde o rozdíl v řádu pár procent a zde záleží i na serverech.

Stahování na Steamu při těchto rychlostech může narazit na dostupnost serverů, ale i výkon procesoru, který dostává zabrat při rozbalování souborů. Nemluvě o discích, avšak s M.2 je rychlost dostatečná.

Také síla signálu byla lepší. Velká anténa mimo skelet notebooku přidala dobrou čárku v signálu o dvě místnosti vedle. Rychlosti se i na dálku drží o dost výše. Zde je to ale hodně individuální a záleží na dispozicích bytu / baráku a Wi-Fi.

Ping byl ve všech případech stabilní. Pokud vás odezva u hraní přes Wi-Fi zlobí, chce to řešit nejen lepší přijímač, ale zejména onu Wi-Fi a sílu signálu. Samozřejmě za předpokladu, že při připojení skrz kabel obdobný problém nevzniká.

Dojmy a hodnocení

Když jsem přemýšlel o využití podobného high-end přijímače Wi-Fi, našel jsem hned řadu scénářů, kde najde uplatnění. Samozřejmě prvně u notebooků a tam, kde potřebujete vyšší rychlosti. Může jít o domácnost, kancelář i modernější kavárnu. Mít v notebooku gigabit není v dnešní době přehnaný luxus, v řadě případů jde o nezbytnost při práci s velkými soubory. A v ten moment slouží MSI AXE5400 Wi-Fi USB Adapter perfektně.

Dalším skvělým využitím je připojení k počítači nebo prostě na stálo k dokovací stanici. Občas kabel v domácnosti prostě neprotáhnete. Jak ukázal můj test, i při připojení přes pomalejší standard dokáže kvalitní přijímač zvýšit rychlosti klidně o 50 %. A hlavně budete připraveni na upgrade v podobě Wi-Fi 6E. Zároveň je instalace USB přijímače daleko pohodlnější, než osazování integrované Wi-Fi karty do PCIe slotu. Těch máte ostatně v počítači méně jak USB portů. Další výhodou může být podpora pro WPA3 šifrování.

Recenze Wi-Fi adaptéru MSI AXE5400, aneb když bezdrát dohání kabel
i Zdroj: MSI

Abych jen nechválil, nevýhodou této karty jsou rozměry. Už z fotky si můžete všimnout, že u ultrabooku je karta tlustší jak skoro celý notebook. A hlavně zabírá místo do šířky, zapojení vedlejšího USB tak může být problém. Zde bych uvítal trochu menší rozměry.

Adaptér jde na trh v únoru. Cenu MSI stanovilo na 2 000 Kč. Za zapůjčený router AXE6600 dáte okolo 8,5 tisíce korun, tudíž ten poměr je celkem vyvážený. V obou případech nejde o levné síťové prvky, avšak jejich výkon je v praxi znát.

Pokud se tedy poohlížíte po obdobném produktu, mohu MSI AXE5400 rozhodně doporučit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama