Šéfdesignér Hogwarts Legacy čelí kritice
i Zdroj: Avalanche Software / Warner Bros.
Novinka Šéfdesignér Hogwarts Legacy čelí kritice

Šéfdesignér Hogwarts Legacy čelí kritice

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

22. 2. 2021 13:43 3

Troy Leavitt, šéfdesignér projektu Hogwarts Legacy a člen studia Avalanche Software, se dostal do hledáčku některých hráčů, novinářů a fanoušků světa Harryho Pottera. Liam Robertson z kanálu Did You Know Gaming? totiž upozornil na to, že Leavitt před dvěma lety provozoval svůj youtubový kanál, na kterém se vyhrazoval proti názorům označovaným jako “social justice”.

Reklama

Ve svých videích tak kritizoval jiné tvůrce, kteří upozorňovali na špatné poměry v herních studiích, nevhodné chování vůči ženám a podobná společenská hnutí připodobňoval k orwellovským systémům. Taktéž obhajoval některé kontroverzní osobnosti. Jmenovitě Nolana Bushnella, zakladatele společnosti Atari, který měl dle reportáže Kotaku přispívat k ponižujícím podmínkám (především vůči ženám) ve firmě, nebo Johna Lassetera, spoluzakladatele Pixaru obviněného ze sexuálního obtěžování zaměstnankyň studia. 

I know this is just shocking but the lead designer of Hogwarts Legacy is Troy Leavitt, a far right YouTuber who used to make anti-fem and pro GG vids: https://t.co/kDNm9ri9zHpic.twitter.com/w3dDy0YXe4

— Liam Robertson (@Doctor_Cupcakes) February 20, 2021

Leavitt před angažmá v Avalanche několik let pracoval v herních divizích Disney, mimo jiné zde řídil několik rozšíření figurkové Disney Infinity. Právě skrze Infinity se seznámil se svým současným zaměstnavatelem. Leavitt se k tématu nijak vyjadřovat nechce, už dříve však oznámil, že Avalanche, a potažmo Warner Bros. Games o svém kanálu a názorech informoval už v době, kdy do studia nastupoval. Firma to prý nepovažovala za důležité nebo problematické. 

„Někteří z vás tvrdili, že kvůli mým komentářům na adresu některých kontroverzí průmyslu a mým sympatiím k hnutí Gamergate budu mít problém, pokud se někdy budu chtít vrátit k profesionálnímu vývoji her. Je mi potěšením vám sdělit, že ačkoliv jsem WB Games ukázal můj kanál na YouTube, nezdál se jim být jakkoliv závadný. Samozřejmě nijak nepodporují má tvrzení, ale zřejmě je více zajímá dělání dobrých her, a ne propagace nějaké agendy společenského práva,“ sdělil tehdy hráčům a kritikům. Studio Warner Bros. se k situaci nijak nevyjádřilo.

Projekt Hogwarts Legacy se už v minulosti setkal s problémy spojenými s kontroverzními tvůrci. Vychází totiž ze světa spisovatelky J. K. Rowlingové, která se netěší velké přízni fanoušků. Řadu z nich naštvala svým negativním postojem k právům a problematice transgender osob. Autoři později uvedli, že Rowlingová není se hrou nijak spojena, nad rámec práv na užívání světa a značky. 

Server Kotaku upozorňuje na to, že se například na diskuzním fóru ResetEra několik uživatelů vyslovilo pro úplný zákaz diskuzí o Hogwarts Legacy kvůli příliš těsnému spojení s Rowlingovou a Leavittem.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama