Manchester United žaluje tvůrce FM
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Manchester United žaluje tvůrce FM

Manchester United žaluje tvůrce FM

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

25. 5. 2020 12:50
Reklama

Manchesterský velkoklub není spokojený s tím, jak k jeho značce přistupují studia Sega Publishing a Sports Interactive, tvůrci populární fotbalové série Football Manager. Problémem je, že hra využívá pouze zjednodušenou verzi loga klubu, a právníci United namítají, že je to v kombinaci se skutečným názvem týmu nepřípustné.

Je to tak trochu paradoxní, Manchester United je totiž součástí série Football Manager (a dříve Champions Manager) už od roku 1992, a po celých 28 let klub s autory žádný problém neměl. Dokonce studio pravidelně posílalo kopie nových ročníků představitelům i hráčům United a z druhé strany často chodily žádosti o přístup k velmi rozsáhlé databáze, která často předčí tu, kterou mají k dispozici samy kluby.

Vedle využití zjednodušeného loga si zástupci United stěžují i na “nekalou” praktiku vybízení hráčů k tvorbě neoficiálního obsahu. Dle právníků Sports Interactive přímo podporují svou komunitu v nahrazování generických log, jmen a podobně, čímž porušují licenční práva a nefér způsobem zvyšují prodeje značky. Protistrana kontruje tím, že to 28 let nikomu nevadilo, že je náhodně generované logo klubu plně v souladu s absencí plné licence a využití pojmu “Manchester United” pro označení týmu v počítačové jest součástí svobody projevu.

Licenční podmínky jsou v tomto případě poměrně složité, práva na názvy klubů a jména skutečných hráčů náleží přímo vedení soutěže (v tomto případě Premier League), ostatní prvky ale vlastní samotné organizace. Sports Interactive tedy drží dohody s pořadateli ligy, pro další licencovaný obsah však musí kontaktovat konkrétní zástupce (v případě FM2020 například kompletní systém nižších profesionálních soutěží v Anglii).

Soudní proces v současnosti probíhá, jasno by mělo být do několika dnů. Zástupci Sports Interactive jsou si jisti absurditou nařčení a předpokládají vítězství, opačný výsledek by však mohl mít za následek nutnost využívat falešný název, případně nutnost získat plnou licenci klubu. O situaci poprvé informoval deník Guardian.

 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama